Emmaüsdag: ontmoet, ontdek, beleef!

Dit artikel is verschenen in de Nieuwe Meerbode van woensdag 18 september. 

De Burght, Potgieterplein 2, UithoornOp zondag 29 september organiseert de Emmaüsparochie een speciale dag: de Emmaüsdag. Na de viering van 11.00 uur staat er van alles op het programma: er zijn rondleidingen en speurtochten door het gebouw, bijbels en andere religieuze voorwerpen worden tentoongesteld, er worden workshops aangeboden en er is een informatiemarkt. De feestelijke dag is bedoeld voor iedereen die kennis wil maken met de mensen van onze parochie. De open dag duurt tot 14.30 uur.

De Rooms Katholieke kerk aan het Potgieterplein bestaat al sinds 1965. De parochie is nog altijd een levende gemeenschap en vormt samen met de kerken uit De Kwakel, Nes aan de Amstel, Kudelstaart en Aalsmeer de regio Amstel-Westeinder. Elke zondag is er een eucharistieviering waarbij één van de drie koren zingt. Eén keer per maand vindt er een Familiezondag plaatst waar kinderen, ouders en andere parochianen samen vieren, zingen, lunchen, lezen uit de bijbel en praten over hun geloof. De parochie wil er zijn voor de mensen uit Uithoorn en zoekt naar verbinding.

Op de Emmaüsdag laten de vrijwilligers van de parochie aan iedereen zien wat er in de kerk te doen is en wat er allemaal achter de schermen gebeurt. Ze vertellen over het werk dat ze doen en waarom ze het doen. Ze vertellen wat hun drijfveer is en wat hen energie geeft.

Meer informatie over de Emmaüsdag is te vinden op de website van de parochie [www.emmaus-uithoorn.nl]. De parochie is ook telefonisch of via de email bereikbaar [06 8129 3377 / secretariaat @ emmaus-uithoorn.nl].

Kinderen

Voor de kinderen is een speurtocht gemaakt door het gebouw en langs alle werkgroepen, met natuurlijk een kleine prijs als de oplossing van de puzzel gevonden is. Daarnaast kunnen ze luisteren naar het kinderkoor OpMaat en staat er (bij mooi weer) buiten op het kerkplein een springkussen. Ouders kunnen zich laten informeren over alle activiteiten die deze vitale gemeenschap voor kinderen organiseert.

Bijbelleesgroep

De Bijbelleesgroep houdt dan een kleine expositie van echt oude bijbelboeken. De oudste exemplaren komen uit 1929 en zelfs 1848! Daarnaast is er een bijbelquiz, met 6 vragen over het Oude Testament en 6 vragen over het Nieuwe Testament.

Kerkversiering

In de katholieke kerk is symboliek heel belangrijk. Dit zie je overal in terug, maar vooral ook in de bloemstukken die elke zondag op het altaar staan. Elk moment in het jaar heeft zijn eigen kleur en kenmerken: in de weken vóór Kerst zijn de bloemen paars, op Witte Donderdag wordt vaak een brood toegevoegd aan het bloemstuk. Ella kan goed uitleggen waarom dat zo is.

Emmaüskoor

Het Emmaüskoor houdt een open repetitie. Ze hopen dat iedereen aanschuift en meezingt met de sopranen, alten, tenoren of bassen van het koor. Ervaring is daarbij niet vereist: iedereen kan zingen! Tijdens deze open repetitie studeren ze een vierstemmig lied in, dat ook voor de koorleden en de vaste kerkgangers nieuw is. Het is een kort lied dat niet al te ingewikkeld is en wat we in een half uurtje kunnen aanleren.

Tijdcapsule

Op deze dag zijn ook de jongeren van de parochie actief. Zij voorspellen ons de toekomst van de katholieke kerk in Uithoorn! Hoe ziet onze kerk eruit over tien jaar? Hoe hebben we ervoor gezorgd dat nog altijd kinderen en jongeren naar de kerk komen? Aan de hand van posters leggen ze uit hoe zij de toekomst zien. Daarnaast gaan ze natuurlijk in gesprek met de mensen: alle gedachten over de toekomst van de kerk zijn interessant! Aan het eind van de Emmaüsdag stoppen ze alle voorspellingen in een tijdcapsule en begraven deze in de tuin van de pastorie. In september 2034 mag de capsule weer worden opgegraven.